Tofu, nori, miso és társai

2007 január 4. | Szerző: |

 Túl a karácsonyi és szilveszteri nagy zabáláson(tisztelet a kivételnek) hasbavágó témával folytatom.


Japánban találjuk a legkevesebb elhízott embert, a nők karcsúak és kortalanok, hosszú életűek, idős korukban is aktívak maradnak. Egészségesek, a hajuk fényes, bőrük színe rózsás, make up nélkül is. Mi a titkuk?


A titok nyitja a konyhában keresendő. Hihetetlenül egészségesen táplálkoznak és nem csak egészséges amit esznek, hanem ízletes, zamatos gasztronómiai és vizuális élmény is egyben.


Hát akkor nyissuk egy ki egy tokiói konyha ajtaját és lássuk, hogy mit rejt!


Kezdem a legismertebbekkel, hogy legyen mindenkinek egy kis sikerélménye, hogy tényleg ezt ismerem és kóstoltam is már…


 


Algák a konyhapulton.


 


Mély zöld színével kitűnik a nori, ami vékony, szárított tengeri alga lap. A sushi elengedhetetlen kelléke. Szeletelve tehetjük metéltek és rizs mellé is köretként.


A hijiki szalagszerű kiszerelésben kapható tengeri növény.


Az algák királya viszont a kombu, barnás zöld színű hínárfajta.


A tofu tömb alakú szójababtejből készült túró. Nagyon népszerű, magas a fehérje tartalma, jól helyettesíthetjük vele a húst. Van lágy és van kemény verziója.


Miso az erjesztett szójababpüré, nagyon sok féle változatban létezik. Pikáns ízt ad zöldségeknek, halaknak.


Bonitot minden tisztességes japán konyhában találunk, ami nem más, mint szárított makréla halpehely . Nagyon fontos alapanyag, levesekhez és köretekhez használják.


Mi az? Barna folyadék, szójababból, sóból és vízből és rengeteg féle ételt ízesíthetünk vele, pácolhatunk benne. A szójaszósz. Talán kicsit elcsépelt, de elengedhetetlen tartozéka a japán konyhának.


 


A japánok rengeteg halat, zöldséget, rizst, szóját, gyümölcsöt , zöld teát fogyasztanak.


Szénsavas, cukros löttyök helyet cukrozatlan zöld teát fogyasztanak.


Élvezik az ízeket és élvezettel esznek. Kis adagokat tetszetős kis tálkákban tálalnak, az esztétikai élvezet is fontos számukra.


 Az összehasonlítás kedvéért: képzeljünk el magunk elé egy tál gőzölgő pacalt és vessük össze például lentebb a ryokani részben bemutatott hagyományos japán reggeli látványával. Van különbség, igaz? Biztos megoszlanak a vélemények, de remélem azért a többségnek az utóbbi tetszik jobban!:)


Tanácsként annyit mondanék, hogy vegyünk példát róluk és könnyebbek leszünk, egészségesebbek, energikusabbak és még jó pár évet is letagadhatunk a korunkból.


 


A folytatásban tálalom majd, persze csak virtuálisan pár kedvenc japán kajámat, főleg olyanokat, amiket bárki elkészíthet otthon is és nem kell elvágtázni egy tokiói szupermarketbe , ahhoz, hogy beszerezzük a hozzávalókat.


Tehát kötényt felkötni, evőpálcikákat előkészíteni, hamarosan folyt. köv.


 



Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!